Hовини

5 грудня в 14.00 відбулась інтерактивна зустріч «Прокрастинація як криза бажань: візуальні образи» зі студентами ЧНУ імені Богдана Хмельницького на платформі Meet. Куратор зустрічі -  доцент кафедри філософії та релігієзнавства - Оксана Пушонкова.

Прокрастинація – схильність до постійного відкладання навіть дуже важливих і термінових справ, що призводить до життєвих проблем та хворобливих психологічних ефектів.

Прокрастинація зазвичай супроводжується апатією. Апатія проявляється у байдужому ставленні до оточуючого світу, у відсутності спрямування до будь-якої діяльності.

На зустрічі звернулися до філософської традиції тлумачення цього поняття, античної етики і уявлень про фатум, до східних практик аскези. Розглянули античні апатію, автаркію, анатею, атараксію у протиставленні нудьгуванню та байдужості в сучасних станах культури. Спробували дати відповідь, чому людина стає хронічним прокрастинатором? Як це пов’язано з нереалізованими бажаннями та втраченою здатністю отримувати від життя радість? А головне, – як повернути цю здатність?

Розглянули «оманки» і сурогати істинного задоволення від життя, що пропонує маскульт та побудували власну емоційну карту з виявленням мотивів та «бонусів» у власній моделі прокрастинації.

Зверталися до сучасних контекстів «Створення Адама» Мікельанджело. Вже традиційно – до творчості черкаського художника Олександра Шепенькова. Однією з важливих тем його картин є внутрішній світ сучасної людини, її рефлексія соціуму, філософські роздуми та екзистенційні стани.

 

Оксана Пушонкова, доцент кафедри філософії та релігієзнавства