Hовини

Філософська кавʼярня 09.04.2024

У рамках роботи Центру когнітивної риторики та філософсько-теологічних досліджень кафедри філософії, соціальних та політичних наук ННІ міжнародних відносин, історії і філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького 9 квітня 2024 року  на майданчику відомого серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе MORRIS-SPACE відбулася чергова сесія проєкту «Філософська кав’ярня».

Темою сесії була: "Технології контролю масової свідомості: політичний та філософський виміри".

В акції взяли участь професори і доценти кафедри Зоя Шевченко, Богдан Калініченко, студенти ЧНУ, небайдужа молодь, містяни.

Особлива подяка знаному медійнику і культуртрегеру Михайлу Михайловичу Калініченко за поезію, аналіз сьогодення та дружнє звернення до молоді.

Модератором акції виступив Павло Кретов.

Подяка за виступи і змістовні репліки співкоординатору сесії філософкам Діані-Крістіні Назаренко, Марині Сторчак, Анастасії Шинкаренко, політологині Тетяні Івановій, філософам Вадиму Бенковському, Олексію Величку, Вадиму Жбанникову, Роману Онищенку, Євгену Кияєву, політологу Назару Слободянюку, іншим спікеркам та спікерам.

Було розглянуто і відрефлексовано відмінності між маніпуляціями та пропагандою, ідеологією, управлінням, владою, пануванням, долучалися контексти психології та журналістики. Спільнота обговорила численні  маніпулятивні техніки постправди, концепції та техніки "вікна дискурсу" (вікна Овертона) та "спіралі мовчання" Е. Нойман. Філософська кавʼярня 09.04.2024

Неформальна обстановка, дружнє спілкування, чай та кава з різноманітними смаколиками неабияк сприяли вільному обміну думками. Ситуація живого спілкування, атмосфера сократівської бесіди та (майже:) платонівського симпосію засвідчила інтерес університетської спільноти та містян до філософської та політологічної проблематики. Сакраментальне питання щодо того, як повернути філософування з академічних авдиторій, а політичні суперечки зі смартфонів та кухонь на вулицю, на Агору, до побутових життєвих форм, вирішувалося в дії.

Уклін і шана пані Марині Дяченко, культуртрегерці та меценатці проекту Morris space та арт-директорці проекту, знаній мисткині Асі Козіній (Чуприні), випускниці університету ім. Б. Хмельницького.

Спеціальна подяка баристі Дмитру Ліхідченку за перфектний чай,  фотографині Дар’ї Василенко за прикметну увагу та фаховість, усьому персоналу Morris space.

Велика подяка всім учасникам, викладачам, колишнім та теперішнім студенткам та студентам, аспірантам університету.